Giftige planten zijn gevaarlijk voor de gezondheid van je hond. Soms is slechts een gedeelte van een plant schadelijk, zoals de stengel of de bloem, maar bij de keuze voor de beplanting van je tuin vermijd je het best alle planten die gevaarlijk zijn voor honden.
Wat gebeurt er als mijn hond een giftige plant binnenkrijgt?
Planten die giftig zijn voor je hond kunnen onder meer maag-darmklachten en huidirritatie veroorzaken. In zeer ernstige gevallen leidt inname van de giftige stof zelfs tot schade aan een orgaan. Mogelijke symptomen van vergiftiging: trillen, kortademigheid, vergrote pupillen, hyperactiviteit of juist sloomheid, diarree en/of braken.
Deze buitenplanten zijn schadelijk zijn voor je hond:
- aronskelk
- (reuzen)berenklauw
- bilzekruid
- bitterzoet
- boksdoorn
- buxus
- doornappel
- gelderse roos
- goudenregen
- herfsttijloos
- hortensia
- hyacint
- jacobskruiskruid
- krokus
- lelie
- lelietje van dalen
- lookfamilie zoals de prei, ui en knoflook
- maretak
- monnikskap
- nachtschadefamilie zoals de tomaat en aardappel
- narcis
- paardenstaart
- petunia
- rododendron
- slangenwortel
- taxus
- tulp
- vast lupine
- vezelvlas
- vijgenplant
- vingerhoedskruid
- waterscheerling
- witte heggenrank
- wolfsmelkachtingen
- wonderboom
Veilige plantjes de hoogte in
Als je eenmaal plantjes hebt uitgekozen die veilig zijn voor je hond, plaats je die in verhoogde borders of extra hoge bloembakken. Daaromheen kun je nog een afrastering maken want bloembedden hebben een speciale aantrekkingskracht op honden. Met kleine aanpassingen maak je ze voor je viervoeter een stuk minder interessant.
Zintuigen prikkelen
Veel honden maak je blij met een gazon als speelplaats. Zorg er wel voor dat het veldje egaal is en vrij van scherpe stenen en takken. Leg hondenspeeltjes op de speelplaats en wissel deze regelmatig af om de nieuwsgierigheid van je huisdier te blijven prikkelen.
Voor de echte gravers en speurders is het een leuk idee om een snuffel- en ontdekbak te maken. Daarvoor gebruik je bijvoorbeeld een zandbak of plastic kinderbadje. Deze vul je met grond waar je geurende hondenbrokjes in verstopt. Als je je hond vanaf het begin leert dat dit de enige plek is waar hij mag graven, verhoogt dat ook de levensduur van je planten.
Schaduwplekken
Het is belangrijk je hond zit- en ligplekken in de schaduw te geven. Hoewel sommige viervoeters echte zonaanbidders zijn, kunnen ze toch al snel last van de warmte krijgen. De dieren kunnen hun warmte immers alleen kwijtraken via hun voetzolen en door te hijgen. Bieden planten, bomen en tuinmeubilair onvoldoende schaduw in de tuin voor je hond? Plaats dan een (extra) parasol.
Merk je dat je hond kwijlt, extreem snel en veel hijgt en/of suf wordt? Dit zijn de eerste symptomen van oververhitting – handel direct! Breng je hond naar binnen, laat hem wat drinken, leg een lauwwarme doek over zijn poten en even kort op zijn romp. Ondertussen bel je de dierenarts.
Dorstlesser
Vers drinkwater moet je hond altijd tot zijn beschikking hebben, ook in de tuin. Plaats dit in de schaduw zodat het koel blijft. Gebruik bovendien een verhoogde drinkbak om te voorkomen dat het water vervuild raakt.
Mag ik weer naar binnen?
Bij voorkeur kan je hond weer naar binnen lopen wanneer hij dat zelf wil. Hondenluiken en -hokken, of een tuinhuisje waar de deur van open kan blijven staan kunnen uitkomst bieden.