Verveling bij honden komt tegenwoordig helaas regelmatig voor. Aan welke signalen herken je dat je hond zich verveelt en hoe zorg je voor genoeg fysieke en mentale uitdagingen?
Verveelt mijn hond zich?
Verveling kan iedere hond op een andere manier laten zien, maar mogelijke symptomen zijn:
- Lusteloosheid, apathisch gedrag;
- Kauwen op meubels, sloopgedrag;
- Blaffen, continu om aandacht vragen;
- Overmatig likken;
- Plots onzindelijk worden;
- Hyperactiviteit doordat hond zijn energie niet kwijt kan.
Hierdoor ontstaat verveling bij honden
De voorouders van onze honden verveelden zich geen moment in het wild. In de natuur ging hun energie op aan het overleven en de rol die ze speelden in de roedel. Onze viervoeters daarentegen hebben vaak minder contact met soortgenoten en hoeven niets te doen voor hun eten en veiligheid. Kortgezegd ontstaat verveling bij honden doordat ze in een prikkelarme omgeving leven waarin ze onvoldoende fysiek en mentaal uitgedaagd worden.
Frustratie, stress en opgekropte energie
Een hond die te weinig actie in zijn leven heeft, is niet gelukkig. Hij kan geen gehoor geven aan zijn natuurlijke behoefte om te jagen, bewegen, spelen, zoeken en snuffelen. En de gevolgen daarvan kunnen groot zijn. Zo zal de viervoeter stress en frustratie ervaren, wat op de lange termijn gevaarlijk voor zijn gezondheid kan zijn.
Te vaak alleen
Je hond is een roedeldier en zal er alles aan doen om een scheiding van zijn groep te voorkomen. Bij honden die te vaak of te lang alleen thuis zijn ontstaat naast verveling daarom ook angst. Viervoeters kunnen prima aanleren om elke dag een paar uur alleen te zijn, mits dit in kleine stapjes opgebouwd wordt. Maar zorg dat je voldoende tijd met de hond doorbrengt en dat je niet te vaak zonder hem buitenshuis bent.
Tips voor meer actie en afwisseling
Een paar ideeën om je hond meer uitdaging te geven:
- Zorg voor afwisselende uitlaatrondes;
- Bezoek nieuwe wandelgebieden;
- Plan dagelijkse speelmomenten in;
- Ga samen met je hond sporten, bijvoorbeeld hardlopen of doggy dance;
- Probeer verschillende disciplines uit, zoals apporteren en speuren;
- Train je hond met intelligentiespelletjes;
- Schrijf je in voor een cursus bij de hondenschool;
- Bezoek hondenspeeltuinen of –stranden;
- Zorg voor een hondvriendelijke tuin.
Mogelijk zijn sommige natuurgebieden, hondenstranden – en speeltuinen momenteel gesloten wegens corona. Houd je tijdens een bezoek altijd aan de voorgeschreven hygiënemaatregelen – en richtlijnen.
Rust en fysieke grenzen
Overprikkeling is natuurlijk ook niet goed. Een volwassen hond heeft gemiddeld twaalf tot veertien uur slaap per dag nodig. Hier moet je rekening mee houden wanneer je de activiteiten voor je viervoeter inplant. Houd daarnaast oog voor zijn fysieke grenzen. Dieren met spier- en gewrichtsproblemen worden dikwijls beperkt in fysieke uitdagingen. Bij hen is aandacht voor de mentale uitdaging daarom extra belangrijk.
Houd je hond fysiek fit
In beweging blijven helpt je hond om zijn gewrichten en spieren sterk te houden. Als hondeneigenaar kun je hierin ook een hoop betekenen. Met de juiste hondenvoeding en supplementen ondersteun je de gewrichten van je hond, waardoor hij langer soepel blijft.
Stress door andere oorzaken dan verveling
Blijft je hond stress ervaren ondanks dat hij inmiddels voldoende afleiding en uitdagingen heeft? Dan is er mogelijk iets anders aan de hand waardoor hij gespannen blijft. Vraag aan een dierenarts – of gedragstherapeut hoe je je huisdier het beste kan helpen.