Je hond opvoeden met zorg en aandacht kan gedragsproblemen voorkomen, zoals continu blaffen en in huis plassen. Ontdek de basisregels voor de opvoeding van een viervoeter en waarom je honden juist een plezier doet door hen nieuwe dingen te leren.
Opvoeden hond: de basisregels
Het juist opvoeden van je hond zorgt voor een zelfverzekerde en stabiele viervoeter. Deze basisregels helpen je op weg:
- Start direct met opvoeden zodra de hond bij jou in huis is;
- Beloon goed gedrag, straf niet bij ongewenst gedrag;
- De beloning laat je direct volgen op de handeling;
- Wees consequent in wat wel en wat niet mag;
- Herhalen, herhalen, herhalen;
- Eén commando tegelijk.
Opvoeden puppy start bij moederhond
Als een puppy zijn eerste stappen in jouw huis zet, heeft hij zijn eerste socialisatiefase en ‘gedragscursus’ al achter de rug. Daarin speelde zijn moeder een belangrijke rol; zij leerde hem de eerste vaardigheden, zoals wassen, en bracht hem de eerste gedragsregels bij. Als het goed is verbleef het kleintje samen met zijn moeder, broertjes en zusjes in een huiselijke omgeving. Hierdoor kon hij goed wennen aan mensen en soortgenoten.
Zindelijkheidstraining puppy
De zindelijkheidstraining is onderdeel van de eerste opvoeding die je aan je puppy zult geven. Hiervoor neem je hem na iedere speel-, slaap – of eetronde mee naar buiten. Uiteindelijk verleng je de tijd tussen de rondes steeds een beetje. Hou er rekening mee dat je kleintje nog veel moet leren en dat hij zo nu en dan een ‘ongelukje’ zal hebben. Word daar nooit boos om. Neem je pup direct mee naar buiten, wacht op een plasje en ruim daarna binnen ‘het ongelukje’ op. Bij voorkeur buiten het zicht van je hond.
Verdere socialisatie
Laat je hond socialiseren door hem in contact te brengen met andere mensen, soortgenootjes en andere dieren. Daarvoor zijn de uitlaatrondes een goed moment, maar ook een cursus op de hondenschool is handig in deze fase. Daar kan je viervoeter lekker spelen met andere honden en leren jullie allebei nieuwe dingen. Bovendien krijg je zelf meer inzicht in hoe jouw gedrag effect heet op dat van je hond.
Commando’s om mee te beginnen
Er zijn vier basiscommando’s die iedere hond moet kennen. Die helpen je om onveilige situaties voor je viervoeter te voorkomen, zoals het plots voor een auto springen of iets giftigs van straat eten:
- ‘zit’
- ‘los’
- ‘naast/voet’
- ‘hier’
Nieuwe dingen leren is leuk!
Heb je het gevoel je hond te pesten door hem dingen te laten doen voor een beloning? Wees gerust, voor je hond is het leren van iets nieuws juist een leuke uitdaging. Een viervoeter die nooit opdrachten krijgt, zal zich al snel gaan vervelen. En verveling bij honden is één van de oorzaken van probleemgedrag.
Hondengedrag 1: Sloopgedrag
Thuiskomen en je meubels in stukken vinden is geen pretje. Vaak zetten honden hun tanden in spullen omdat ze stress hebben. Bijvoorbeeld doordat ze niet genoeg bewegen, te lang alleen zijn of angstig worden van onbekende geluiden. Ga ook eens na of je hond genoeg leuke alternatieven heeft, zoals bijtspeelgoed.
Hondengedrag 2: In huis plassen
Wanneer je hond plots onzindelijk wordt, kan ook dit een teken van angst en stress zijn. Maar dit gedrag kan net zo goed een symptoom van een gezondheidsprobleem of een ouderdomskwaal zijn. Zorg dat je dier zich veilig en ontspannen voelt, en maak bij twijfel een afspraak bij de dierenarts.
Hondengedrag 3: Continu blaffen
Het continu blaffen in huis kan een roep om aandacht zijn bij eenzaamheid. Dit wordt regelmatig gezien bij honden die te lang alleen worden gelaten of die last hebben van verlatingsangst. Zij ‘roepen’ dan om hun baasje. Maar het kan ook een teken van waaksheid zijn; je hond probeert zo zijn territorium te verdedigen. Misschien is dit een karaktertrek van jouw viervoeter, of voelt hij zich thuis onveilig. Is je hond agressief naar andere honden toe? Dan ontbrak het misschien aan voldoende socialisatie of moet je hond op een andere manier leren communiceren.