Een barbecue bij je thuis met een hoop vrienden of samen met de hond op reis: de lente- en zomermaanden brengen niet alleen de zon, maar ook toffe plannen met zich mee. Maar is het voor je hond ook altijd zo gezellig? Veranderingen in z’n omgeving kunnen je viervoeter uit balans brengen. Hoe merk je dat je hond gespannen is? En wat kan je doen om hem te kalmeren?
Hoe herken je de signalen bij honden?
Gedraagt je hond zich anders? Let zeker op deze mogelijke tekenen:
- trillen
- zich verstoppen of terugtrekken in een hoekje
- feller reageren op andere honden en op jou
- in huis plassen
- verminderde eetlust
- overmatig drinken
- binnenshuis graafbewegingen maken
- bijten op of krabben aan meubels
- piepen
Deze signalen kunnen ook symptomen van pijn of ziekte zijn. Het is daarom altijd goed om de achterliggende oorzaak te onderzoeken. Neem contact op met je dierenarts als je twijfelt over wat er aan de hand is.
Waarom is mijn hond uit balans?
Er zijn veel verschillende situaties die je huisdier uit balans kunnen brengen. Elke hond is anders, dus de oorzaken zijn dat ook.
Enkele voorbeelden:
- Bij mooi en warm weer ben je als baasje vaker van huis, waardoor je hond meer alleen is.
- Er heerst onrust in huis doordat er onbekende personen aanwezig zijn of meer mensen dan normaal, bijvoorbeeld bij een barbecue of verjaardagsfeestje.
- Je hond gaat mee op vakantie.
- Tijdens de zomermaanden leef je op een ander ritme. Je bent bijvoorbeeld ’s avonds vaker en langer weg, omdat het langer licht blijft.
- De gezinssamenstelling verandert, bijvoorbeeld door een geboorte of overlijden.
- Je hond moet naar de dierenarts.
- Je verhuist, waardoor je hond zich moet aanpassen aan een nieuwe woning.
- Je hond verveelt zich.
- Je hond hoort geluiden die hij niet kan plaatsen, zoals onweer of vuurwerk.
Ook een traumatische ervaring of onvoldoende socialisatie kunnen zorgen voor een onrustige hond.
Hoe voel jij je?
Ook je eigen humeur beïnvloedt de gemoedstoestand van je hond. Er bestaan namelijk geen dieren die zó op hun verzorger gericht zijn als honden. Je viervoeter peilt je voortdurend zonder dat je het door hebt. Jouw houding en gedrag vertellen hem of de situatie veilig is. En verandert je gedrag als je zelf onrustig bent? Dan heeft je hond jouw spanning waarschijnlijk eerder in de gaten dan jijzelf.
Hoe help ik mijn hond kalmeren?
Het is belangrijk om eerst te achterhalen waarom je hond zo onrustig is en de oorzaak aan te pakken. Zorg dat je hond niet te vaak en te lang alleen is en bied hem structuur, beweging, afleiding en volop aandacht. Verder is het beter om duidelijke regels voor je dier te hanteren. Hoewel dat misschien streng lijkt, biedt duidelijkheid juist ontspanning voor je hond. Zo weet hij altijd wat hij kan verwachten en hoeft hij zelf geen moeilijke beslissingen te nemen.
Denk je dat een traumatische ervaring je hond gespannen heeft gemaakt? Roep dan de hulp in van je dierenarts of een hondengedragsspecialist. Ben je zelf gespannen en onrustig? Zorg dan voor voldoende ontspanning. Probeer inzicht te krijgen in wat voor jou moeilijke situaties zijn, zodat je er mee kan leren omgaan.
Hondenspelletjes bieden afleiding
Het is enorm belangrijk dat je voldoende met je hond gaat wandelen en dat je zorgt voor kwalitatieve uitlaatrondes. Daarnaast kunnen spelletjes voor extra beweging zorgen. Ze helpen om je viervoeter langer fit te houden en allerlei spier- en gewrichtsproblemen te voorkomen. Bovendien helpt extra beweging je hond mentaal fit te houden. Probeer verschillende hondenspelletjes uit, maar hou rekening met de fysieke grenzen van je hond.
Ondersteun je hond met Zylkene
Soms vinden er gebeurtenissen plaats die je niet kan voorkomen, of volgen een aantal moeilijke situaties elkaar snel op. Het is belangrijk dat jij je hond daarbij zo goed mogelijk begeleidt, maar soms is dat niet voldoende. Het natuurlijk voedingssupplement Zylkene helpt je hond omgaan met moeilijke situaties. Overleg altijd met je dierenarts hoe je je huisdier het best kan ondersteunen