Heeft je hond een wormbesmetting opgelopen? Heel vervelend! Niet alleen voor je lieve viervoeter, maar ook voor jou en je gezin. Wormen kunnen namelijk overgedragen worden van dier op mens. Maar waar komen die wormen bij je hond juist vandaan?
Wat zijn wormen?
Wormen zijn inwendige parasieten die zich voornamelijk schuilhouden in de darmen van honden, katten … of mensen! Dat ze vaak onzichtbaar zijn en pas bij een ernstige besmetting tevoorschijn komen, wil niet zeggen dat ze ongevaarlijk zijn. Wormen kunnen namelijk grote schade aanrichten in de vitale organen van je huisdier en tot zware lichamelijke, zelfs levensbedreigende klachten leiden. Wormen hebben hun gastheer nodig om te overleven, omdat ze zich zo voeden en vermenigvuldigen.
Soorten wormen bij honden
De meest voorkomende wormen in Nederland zijn spoelwormen en lintwormen, die in de dunne darm van je hond leven.
Spoelwormen behoren tot de rondwormensoort en doen door hun specifieke vorm denken aan spaghettislierten. Andere rondwormen zijn de haakworm, longworm, zweepworm en hartworm. Die laatste komt hier gelukkig weinig voor, maar vind je wel in het zuiden van Europa. Vergeet dus niet om je hond ook tegen de hartworm te ontwormen als je hem mee op reis neemt!
Lintwormen bestaan uit kleine segmenten van ‘eipakketjes’. Die ‘eipakketjes’ zijn soms zichtbaar in de vorm van ‘rijstkorrels’ ter hoogte van de anus, in de ontlasting, in de vacht van je hond of in zijn mand.
Hoe raakt mijn hond besmet met wormen?
Hoe komen die ongewenste beestjes nu bij je hond terecht? Besmetting met een lintworm gebeurt altijd via een tussengastheer:
- De vlooienlintworm kan je hond krijgen door vlooien op te likken.
- De vossenlintworm vindt zijn weg naar je hond doordat je viervoeter knaagdieren zoals muizen of ratten eet.
Rondwormen kan je hond op verschillende manieren oplopen:
- Besmette prooidieren eten, zoals knaagdieren, vogels of slakken(slijm).
- Eitjes opnemen uit uitwerpselen in een zandbak, park, speelweide …
- Rauw vlees eten.
- Sommige haakwormen kunnen via de huid binnendringen.
- Puppy’s kunnen al besmet worden in de baarmoeder of via de moedermelk.
Een wormbesmetting bestrijden? Dat kan door je hond op tijd te ontwormen met Drontal ®. In onze ontwormingsplanner kun je eenvoudig checken hoe vaak je je huisdier moet ontwormen. Vraag zeker ook raad in je dierenspeciaalzaak !
Drontal (febantel/pyrantelembonaat/praziquantel), Dog Tasty 150/144/50 mg en Large Dog Tasty 525/504/175 mg tabletten voor honden. Indicaties: Behandeling van gemengde infecties door nematoden en cestoden van de volgende species: Spoelwormen (volwassen en late immature vormen): Toxocara canis, Toxascaris leonina; Haakwormen (volwassenen): Uncinaria stenocephala, Ancylostoma caninum; Zweepwormen (volwassenen): Trichuris vulpis; Lintwormen (volwassen en late immature vormen): Echinococcus granulosus, Echinococcus multilocularis, Dipylidium caninum, Taenia spp., Mesocestoides spp. Om infecties door de protozoa Giardia spp. bij pups en volwassen honden onder controle te helpen houden. Dosering: 1 tablet per 10 kg (Dog) of 35 g (Large Dog) lichaamsgewicht. Contra-indicaties: Niet gebruiken bij overgevoeligheid voor het werkzame bestanddeel of een van de hulpstoffen. Niet gebruiken tijdens de eerste en tweede derden van de dracht. Bijwerkingen: In zeer zeldzame gevallen kunnen lichte en voorbijgaande stoornissen optreden aan het spijsverteringskanaal, zoals braken en/of diarree. Dog: In individuele gevallen kunnen deze tekenen gepaard gaan met niet-specifieke tekenen zoals lusteloosheid, anorexie of hyperactiviteit.