Hoewel de naam anders doet vermoeden, is ringworm eigenlijk geen worm maar een schimmel. Deze schimmelinfectie kan erg hardnekkig zijn, maar is gelukkig wel goed te behandelen. Dat is eveneens belangrijk voor je eigen gezondheid, want ook bij mensen kan deze schimmel voor problemen zorgen. Ontdek hoe je ringworm herkent bij je hond en welke behandeling effectief is.
Ringworm herkennen: de symptomen bij honden
Ringworm veroorzaakt schilferige, kale plekken bij honden. Bij de mens zien we typische ringvormige letsels (zo komt de schimmel ook aan zijn naam), maar die vorm zien we meestal niet bij de hond. Veelal gaat de infectie gepaard met behoorlijke jeuk. Krabt je hond zichzelf vaak? Controleer dan zijn huid even goed. Als er vermoeden is van ringworm, draag je wel best handschoenen ter bescherming en desinfecteer je handen en armen na afloop. Meestal gaat het bij ringworm om een lokale infectie, maar bij sommige viervoeters zit deze schimmel over het hele lichaam. Er kan bij hen sprake zijn van onderliggende gezondheidsproblemen en een verlaagde immuniteit.
Zo raken honden besmet
Ringworm kruipt in de bovenste laag van de huid en vermenigvuldigt zich daar en er worden sporen geproduceerd. Het zijn deze sporen die de schimmel zo besmettelijk maken. Die verspreiden zich namelijk heel makkelijk. Je hond kan besmet raken via een ander dier, mens of sporen uit zijn leefomgeving.
Hoe wordt de schimmelinfectie vastgesteld?
Als je een ringworminfectie bij je hond vermoedt, ga je langs de dierenarts. Hij zal nagaan of je viervoeter inderdaad ringworm heeft. Dit kan op verschillende manieren onderzocht worden:
- Een speciale UV-lamp – Wood lamp – kan aangetaste haren doen oplichten, maar dit zal niet bij alle besmettingen het geval zijn;
- Een kweek van de hondenharen en -schilfers;
- Een microscopisch onderzoek.
De behandeling van ringworm
Is eenmaal zeker dat je hond ringworm heeft, dan schrijft de dierenarts een thuisbehandeling voor. De schilferige vlekken smeer je in met een schimmeldodende zalf. Men spreekt daarbij ook wel over ‘de lokale behandeling’. Daarnaast is het soms ook nodig om je hond te wassen met een schimmeldodende shampoo.
Reiniging en ontsmetting van de leefomgeving
Een belangrijk onderdeel van de behandeling tegen ringworm is gericht op de leefomgeving van de hond. Helaas weten de sporen buiten het hondenlichaam te overleven en kunnen ze bovendien ook mensen gaan infecteren. Reinig en ontsmet de leefomgeving (inclusief meubels) daarom grondig. Denk aan de hondenmand, maar ook de rest van de woning of de auto, als je hond wel eens meereist. Ook hierbij kan je dierenarts adviseren.
Hoe lang duurt de behandeling?
De behandeling tegen ringworm moet je een aantal weken volhouden. De schimmelinfectie is namelijk zeer hardnekkig. Stop je te vroeg met het schimmeldodende middel, dan is er kans dat huidklachten weer terugkeren.
Symptomen ringwormbesmetting bij mensen
Bij mensen uit een ringwormbesmetting zich dikwijls in ringvormige, schilferige vlekken. Ga langs je huisarts wanneer je zulke plekken op je huid ontdekt. Beperk bovendien het fysieke contact met andere mensen en huisdieren zoveel mogelijk. Heb je zelf klachten, maar is er (nog) geen infectie bij je hond geconstateerd? Laat de huid van je viervoeter dan goed nakijken. Hoe eerder ringworm ontdekt en behandeld wordt, hoe beter.
Parasieten bij honden
Naast vervelende schimmelinfecties kan je hond ook last krijgen van parasieten. Daaronder vallen vlooien, teken en wormen. Gelukkig kun je je hond preventief tegen parasieten behandelen. Vraag je dierenarts welk middel het best bij je viervoeter past.