Als je kat oormijt heeft, kan hij daar veel last van hebben. Veelvuldig krabben aan de oren of schudden met de kop… alles om de jeuk, die oormijten veroorzaken, maar kwijt te raken! Maar dat lukt alleen met de juiste behandeling. Ontdek of je kat symptomen heeft van een oormijtinfectie en lees wat je hieraan kan doen.
Hoe zien oormijten eruit?
Oormijten zijn zo klein dat je ze bijna onmogelijk met het blote oog kunt waarnemen. Een besmetting bij je kat herken je daarom het snelst aan de symptomen die je kat laat zien.
Wat doet oormijt bij katten?
Oormijten zijn parasieten die in de gehoorgang van je kat zitten. Sterker nog, zonder hun gastheer – jouw huisdier – overleven ze niet. In zijn oor voeden ze zich met oorsmeer, huidschilfers en weefselvocht. Dit irriteert de gehoorgang en veroorzaakt jeuk. Er ontstaat een overmatige hoeveelheid bruin oorsmeer, te vergelijken met koffiegruis.
Oormijt is zeer besmettelijk en wordt door direct contact overgedragen van het ene dier op een ander dier. Een infectie met oormijten kan op alle leeftijden voorkomen, maar we zien het vooral bij kittens.
Symptomen van oormijt
De meest voorkomende symptomen van oormijt bij katten op een rij:
- Veelvuldig krabben aan de oren vanwege jeuk
- Schudden met de kop
- Zwart- of donkerbruinkleurig en korrelig oorsmeer dat op koffiedik lijkt
- Onaangename geur uit de gehoorgang
Afwachten is geen optie. De jeuk die je kat ervaart kan echt storend zijn en een uitgestelde behandeling kan zelfs tot chronische klachten leiden.
De behandeling van oormijten bij katten
De behandeling rust op 2 pijlers nl. de jeuk aanpakken en de mijten & eventuele bacteriën bestrijden. Allereerst symptoombestrijding; dus het tegengaan van de vervelende jeuk, het bestrijden van de parasiet en de eventuele ontsteking. Afhankelijk van wat het best bij je kat past, zal de dierenarts hiervoor pipetten of zalf voorschrijven.
Met de pipetten kun je de kat in zijn nek druppelen; de zalf smeer je aan de binnenkant van zijn oortjes. In de tussentijd helpt een kwalitatieve oorreiniger je om de oren schoon te houden zonder ze extra te irriteren.
Heb je nog andere huisdieren?
Naast het snel starten van een behandeling tegen de oormijten, is er nog een aandachtspunt wanneer je kat deze parasieten heeft. Ze zijn namelijk zo besmettelijk dat de kans groot is dat je andere huisdieren ze ook hebben. Daarom is het belangrijk om al je dieren tegelijkertijd tegen oormijt te behandelen, ook als ze nog geen symptomen vertonen.
Hou kattenoren droog en proper
Om het risico op een besmetting met oormijt zo klein mogelijk te houden, maak je de oren van je kat regelmatig schoon en droog. Voor het schoonmaken gebruik je een milde oorreiniger met een diepe en grondige werking. Deze druppel je gemakkelijk in de gehoorgang.