De kat plast in huis of miauwt non-stop… Een kat opvoeden pak je serieus aan om ongewenst kattengedrag op latere leeftijd te voorkomen. Maar hoe doe je dat en wat vertelt een huistijger jou met zijn ‘probleemgedrag’?
Een kat opvoeden, kan dat eigenlijk?
Het is zeker mogelijk om katten op te voeden. Alhoewel huistijgers behoorlijk eigenwijs kunnen zijn, zijn het ook superintelligente dieren. Bovendien zit het in hun overlevingsinstinct om de beste voordeeltjes te scoren. Kortom; wanneer krijg ik wat ik nodig heb en wil? Van dat principe kun je handig gebruik maken tijdens de opvoeding.
Opvoeding kitten: rol van de moederpoes
De moederpoes speelt een belangrijke rol in de opvoeding van een kitten. Zij leert een kitten hoe zichzelf te verzorgen en zorgt voor de eerste socialisatie. Maar ook broertjes en zusjes leren veel van elkaar. Het stoeien leert de kittens bijvoorbeeld waar de grenzen liggen. Zo ontdekken de kleintjes hoe ver ze kunnen gaan voordat de ander het zat is en uithaalt.
Kat opvoeden vanaf dag één
Of je nu een kitten of een volwassen kat adopteert, het is heel belangrijk om met de opvoeding te beginnen vanaf de eerste dag dat het dier bij je is. Anders bestaat de kans dat je huistijger ongewenst gedrag aanleert. Je kat nieuwe dingen aanleren doe je met veel liefde, geduld en door consequent te zijn. Dat maakt je huis tot een veilige omgeving voor je kat.
Positief belonen
Beloon positief gedrag van je kat in plaats van hem te bestraffen voor ongewenst gedrag. Het enige wat je met straf bereikt is een angstige kat die zich steeds verder van zijn eigenaar zal terugtrekken. Maar je huistijger zal beloningen – zijn voordeeltjes – koppelen aan zijn handelingen. Een voorwaarde is wel dat de beloning direct volgt op gewenst gedrag.
Kattengedrag 1: Kat plast in huis
Als een kat plots in huis plast kan dat een symptoom zijn van onder meer stress of van problemen met zijn nieren of blaas. Ook doet dit gedrag zich voor wanneer er problemen zijn met de kattenbak. Is deze schoon en kan je dier makkelijk op de bak komen? Katten met spier- en gewrichtsproblemen kunnen bijvoorbeeld moeite hebben met een hoge instap.
Kattengedrag 2: Kat miauwt constant
Miauwen is een vast onderdeel van de kattentaal. Althans, voor hun taal richting mensen. Katten blijken onderling bijna nooit te miauwen om te communiceren. Voor ons daarentegen hebben de dieren een heel scala aan allerlei toonhoogtes. Wanneer je kat continu miauwt kan dat een teken zijn van pijn, eenzaamheid door onvoldoende aandacht of ongezonde afhankelijkheid van de baas. Dat zie je vooral terug bij katten die te weinig vrijheid kregen om alles zelf te ontdekken of als kitten te vroeg bij hun moeder zijn weggehaald.
Kattengedrag 3: Krabben, bijten, slopen
Wanneer je kat zijn nagels gretig in de meubels, gordijnen of het behang zet, kan dat een gebrek aan opvoeding zijn. Maar sloopgedrag is ook een teken van stress en verveling bij katten. Heeft je kat voldoende afleiding in huis? Bied hem alternatieven met een goede krabpaal en leuk kattenspeelgoed. Dat kan ook de oplossing zijn wanneer de kat jou of andere gezinsleden bijt en krabt. Laat je dier bovendien tijdens het spelen niet op je voeten of handen jagen; daarmee voorkom je dat ze een geliefde prooi worden.
Bij twijfel contacteer je de dierenarts
Is niet duidelijk waar het ongewenste kattengedrag vandaan komt of denk je dat je kat erg veel last heeft van stress? Maak dan een afspraak bij de dierenarts en bekijk samen hoe je jouw huistijger het beste kan helpen.