Ga je op vakantie en blijft je viervoeter thuis, dan heb je verschillende mogelijkheden om voor een goede dierenopvang te zorgen; een pension, een oppas aan huis of een familielid. In dit artikel vind je tips die je helpen bij de zoektocht naar de juiste opvang.
Waarom je hond of kat soms beter niet meegaat op vakantie
Voor honden en katten is het soms prettiger om thuis te blijven wanneer het baasje op vakantie gaat. Zeker bij katten wordt er vaak voor gekozen om een oppas of pension/huisdierenhotel te regelen. Maar ook voor een hond kan het soms fijner zijn om niet mee te gaan op vakantie:
• Een veranderende omgeving en/of klimaat kan moeilijk zijn;
• Je hond of kat vindt het meerijden in de auto niet leuk;
• Je vakantiebestemming is heel ver;
• In het vakantieland is de kans op tropische temperaturen zonder goede afkoelmogelijkheden groot;
• Je hond of kat heeft structureel medische zorg nodig;
• De vakantiebestemming is niet diervriendelijk.
Wanneer je ervoor kiest om je viervoeter thuis te laten tijdens de vakantie, zoek je best tijdig naar een geschikte opvang. Dit geeft je ruimte om verschillende opvangcentra of oppassers met elkaar te vergelijken. Je hond of kat heeft dan ook tijd om stapsgewijs te wennen aan zijn ‘tijdelijke baasjes’ voordat je op vakantie vertrekt.
Checklist: Vind een goed pension of huisdierenhotel
Zowel honden als katten kunnen tijdens vakanties opgevangen worden in een pension of huisdierenhotel. Kies de opvang die het best bij je dier past en ga er – eerst zonder dier - kennismaken. Door kritisch naar een aantal punten te kijken, ontdek je of het om een goede opvang gaat:
- Zien de aanwezige dieren er gelukkig uit?
- Hoe wordt er met hygiëne en ventilatie omgegaan?
- Waar zal je hond of kat verblijven? Alleen, in een groep, binnen of buiten?
- Zijn de verblijven groot genoeg?
- Hoe vaak wordt je viervoeter buiten gelaten?
- Hoe gaat het pension of hotel om met onverwachte ziekte of ongelukjes?
- Krijgen de dieren naast de basisverzorging ook liefdevolle aandacht en voldoende speeluurtjes?
- Welke achtergrond heeft het personeel qua opleiding?
- Is er een dierenarts verbonden aan het pension?
- Stelt het personeel voldoende vragen over de specifieke behoeften van je hond of kat?
- Op welke manier en hoe vaak word je gedurende het verblijf op de hoogte gehouden?
Proefslapen
Wanneer je een goed pension of huisdierenhotel gevonden hebt, laat je je hond of kat er een dag en nacht ‘proefslapen’ om te kijken hoe het bevalt.
Voordat je dier naar het huisdierenhotel of pension gaat
Heeft je hond of kat alle benodigde vaccinaties en anti-parasitaire middelen gehad? Dit is niet alleen belangrijk voor de gezondheid van je huisdier en die van andere logés. Bij de meeste huisdierenhotels en pensions is dit verplicht. Geef de dierenopvang ook achtergrondinformatie over je dier:
- Karakter
- Omgang met andere dieren
- Eet- en slaapgewoontes
- Medische informatie: allergieën, medicatie, operaties in het verleden, wie is jullie dierenarts?
- Eventuele dieeteisen of speciale voeding
Wat geef je mee?
Om het verblijf zo comfortabel mogelijk te maken, is het belangrijk dat je hond of kat enkele vertrouwde spulletjes om zich heen heeft. Denk bijvoorbeeld aan een mandje, dekentje en favoriete speeltje. Ook vertrouwde geuren kunnen geruststellend werken. Geef daarom een door jou gedragen T-shirt mee.
Bij voorkeur krijgt je dier ook eigen voer en snacks zodat het maagdarmkanaal niet plotseling moet wennen aan ander eten.
Oppas aan huis
Sommige katten kun je alleen thuislaten tijdens je vakantie. Natuurlijk zorg je dan wel voor een oppas aan huis die dagelijks naar je huistijger omkijkt en ervoor zorgt. De oppas krijgt dan de volgende verantwoordelijkheden:
- Dagelijks de kattenbak verschonen
- Als je geen kattenluik hebt, het naar binnen en naar buiten laten
- Eten geven en drinkwater verversen
- Vachtverzorging
- Gezelschap houden: iedere kat heeft behoefte aan een bepaalde mate van aandacht en spel, anders ligt eenzaamheid op de loer.
Voor zeer aanhankelijke katten kan het een goed alternatief zijn om een vriend of familielid in huis te laten logeren, zodat je huisdier voldoende aandacht krijgt. Dit is ook een goede optie voor honden.
Logeren bij de oppas
Logeren bij een oppas in huis is zeker voor honden een goed alternatief. Voor katten die dagelijks naar buiten gaan, is het niet veilig ze tijdelijk in een andere buurt te plaatsen. Ze verdwalen of proberen terug te komen bij hun eigen huis. Zulke buitenavonturiers tijdelijk binnen houden is geen optie omdat daarmee al snel hun welzijn in het gedrang zou komen. Maar heb je een binnenkat die nooit buiten komt? Dan is het logeren bij iemand anders wel een optie.
Maar wie kies je als je oppas? Een familielid of goede vriend die je huisdier goed kent en zelf ervaring heeft met huisdieren, is een prima oplossing. Voor honden zijn er ook speciale hondenoppassers die viervoeters tegen een vergoeding bij hen thuis verwelkomen. Houd er wel rekening mee dat je hond ruimschoots de tijd moet krijgen om aan die persoon te wennen , bijvoorbeeld met proefdagen en proefnachten. Kijk bij deze oppassers ook kritisch naar hun bekwaamheid, ervaring en omgang met de dieren.
Afscheid
Afscheid klinkt dramatisch maar maak het dat vooral niet. Houd het gedag zeggen kort en neutraal. Denk je dat je huisdier toch extra ondersteuning nodig heeft bij het afscheid of de eerste dagen in de nieuwe omgeving? Dan kan je helpen door een paar dagen vooraf te starten met Zylkene, een natuurlijk voedingssupplement dat honden en katten helpt om beter om te gaan met uitdagende situaties.