Het adopteren van een hond of kat is heel dankbaar en nobel. Je geeft je nieuwe gezinslid een veilig onderdak, een gouden mandje. Toch kan de aanpassing voor je huisdier behoorlijk groot zijn. Hoe stel je een adoptiehond of -kat op zijn gemak?
Een hond of kat adopteren: de kennismaking
Maak eerst uitgebreid kennis met een nieuwe hond of kat voordat je echt tot adoptie overgaat. Dit is niet alleen belangrijk om erachter te komen of jullie goed bij elkaar passen, maar ook om de hond of kat al vertrouwd met jou te maken. Een nieuwe thuis is al spannend genoeg. Een bekend gezicht zal dus geruststellend werken.
Als de nieuwe hond of kat eenmaal thuis is
Het is zover: vandaag verwelkomen jullie de adoptiehond of -kat thuis! Een mooi moment waar je waarschijnlijk lang naar uitgekeken hebt. Met veel enthousiasme begroet je je nieuwe hond of kat, het liefst zou je je viervoeter plat knuffelen. Maar net daarin ligt de valkuil. Je nieuwe huisdier komt in een vreemde omgeving, alles is nieuw: de spullen, mensen, geuren… Jij bent de baken van rust. Eigenaars die te enthousiast zijn helpen dan niet. Bouw het rustig op en laat je hond of kat de omgeving op eigen tempo ontdekken.
Tips om een nieuw huisdier op zijn gemak te stellen:
- Zorg dat je vooraf alle benodigde honden- of kattenspulletjes in huis hebt.
- Zeker jonge dieren uit het nest hebben behoefte aan een knuffeldier omdat ze opeens niet meer tegen hun broertjes en zusjes aan kunnen liggen.
- Vraag aan de vorige eigenaar of je vertrouwde dekentjes en speeltjes mee mag nemen.
- Toon de nieuwe viervoeter bij binnenkomst het mandje of de bench en laat de kat zien waar de kattenbak staat.
- Breek het ijs door je adoptiehond of -kat een lekkere snack te geven.
- Praat op een positieve maar rustige toon tegen je dier.
- Zorg vanaf het begin voor een duidelijke dagindeling, dit biedt structuur.
- Creëer rust in huis; en houd nieuwsgierig bezoek nog even weg bij je viervoeter. Eerst moet je dier de kans krijgen om aan jullie en de nieuwe omgeving te wennen.
- Aanrakingen en fysiek contact met de baas helpen je viervoeter ontspannen, maar ook hierbij geldt dat je niet moet overdrijven. Zeker bij een kat moet je het initiatief bij het dier laten; ze bepalen zelf wanneer ze naar je toekomen.
- Zorg voor een fijne slaapplek ergens rustig en uit de tocht. Het verwerken van al die nieuwe indrukken vraagt een hoop energie van je huisdier. Voldoende rust is daarom heel belangrijk.
De eerste periode samen met je huisdier
Ga ervan uit dat je huisdier langere tijd nodig heeft om aan zijn nieuwe omgeving te wennen. Hoe lang dat precies zal zijn, verschilt per dier, maar kan maanden tot zelfs een jaar duren. Tijdens die periode zal je je hond of kat steeds meer tot rust zien komen en zichzelf zien worden.
Afhankelijk van het karakter kan een adoptiehond zeer aanhankelijk worden of juist heel afwachtend zijn. En ook de reactie van katten op een nieuwe omgeving is lastig te voorspellen. Waar de ene huistijger vanaf het eerste moment op ontdekkingstocht gaat, kruipt de andere de eerste paar weken onder het meubilair om alles vanuit een veilige positie te kunnen observeren.
Houd de gezondheid goed in de gaten
Zeker wanneer je huisdier onrustig is door de overgang naar een nieuw gezin, is het belangrijk te letten op de gezondheid. Houd in de gaten of er voldoende gegeten en gedronken wordt en hoe de ontlasting is. Bij twijfel raadpleeg je een dierenarts.
Een extra steuntje in de rug
Honden en katten zijn gewoontedieren; ze hechten zich aan hun leefomgeving en dagelijkse routines. Daarom kan een adoptie je viervoeter behoorlijk uit balans brengen. Zylkene is een natuurlijk supplement dat honden en katten ondersteunt bij gespannen situaties. Zo krijgt je dier de kans om zich in alle rust aan te passen aan de nieuwe situatie.