Elke kat heeft ooit wel eens last van wormen. Wormen bij katten zijn in eerste instantie niet gevaarlijk, maar snel reageren is wel noodzakelijk. Als je je kat niet tijdig ontwormt, breng je haar gezondheid in gevaar. Bovendien kan je kat niet alleen andere katten, maar ook mensen met haar wormen besmetten. Wat je zeker moet weten over katten, wormen en ontwormen:
WORMEN BIJ KATTEN
De meest voorkomende wormen bij katten zijn:
- Spoelwormen (5 tot 10 cm lang)
- Haakwormen (1 tot 2 cm lang)
- Zweepwormen (5 tot 8 cm lang)
- Lintwormen (20 tot 80 cm lang – let vooral op rijstkorrelachtige restjes bij de anus)
In het begin vertonen katten met wormen geen opvallende symptomen. Hou de ontlasting van je kat altijd nauw in het oog, want dat is meestal het eerste merkbare teken van wormen (tenzij het om longworm of hartworm gaat). Andere mogelijke symptomen van wormen bij katten zijn:
- Diarree
- Voldoende eten en toch vermageren
- Problemen aan de ogen
- Gezwollen buik (vooral bij kittens)
4 WORMENKUREN OP EEN RIJ
Katten zijn kieskeurige dieren als het op eten aankomt. Gelukkig is er voor elke kat wel een wormenkuur die zeker werkt. Enkele mogelijkheden:
- Suspensie (vloeibaar wormenmiddel)
- Ontwormingsmiddel in pipetvorm (toedienen via de huid)
- Tabletten
- Pasta
Lees zorgvuldig de gebruiksaanwijzing. Contacteer bij twijfel of problemen altijd je dierenarts. Je kunt met je kat ook bij de dierenarts terecht voor een injectie tegen wormen.
Opgelet: Ben je van plan een kitten te ontwormen? Ga dan zeker na of het antiwormenmiddel wel geschikt is voor jonge katten.
JE KAT ONTWORMEN: VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN
Je kat eenmalig ontwormen is niet voldoende om ze voor de rest van haar leven van wormen te vrijwaren. Dierenartsen raden een regelmatige ontwormingskuur aan – minstens vier keer per jaar – ook wanneer je kat geen wormen heeft.